Waarop moet je letten bij het uitzoeken van je bed?

Voorbeeld bed

Een nieuw matras, een nieuw bed.. Het zijn producten die je niet in een paar tellen aanschaft. Gemiddeld brengen we een derde van ons leven slapend door. Het liefste slapen we dan ook zo comfortabel mogelijk zodat we goed uitgerust voor de dag komen. Hiervoor hebben we een bed en matras nodig van uitstekende kwaliteit dat past bij jouw behoeftes. Maar dat is makkelijker gezegd dan geregeld. Er komt een hoop bij kijken vooraf zoals het uitzoeken van beddenbodems, matrassoorten en matrastoppers. Waar moet ik daarover weten om een goede keuze te maken? In dit artikel nemen we graag allerlei aandachtspuntjes met je door. Zodat jij binnenkort heerlijk kan zzzlapen.

Vooraf willen we benadrukken dat de beste keuze voor iedereen anders is. Houd dus goed in de gaten wat jij en je eventuele partner fijn vinden. 

Beddenbodems

Zoals hierboven te zien is heb je bij bedbodems vier verschillende soorten: een lattenbodem, een boxspring een schotelbodem of een spiraalbodem. Je beddenbodem is net zo belangrijk als je matras aangezien het de stevigheid bepaalt, de ventilatie en de vering. 

Er zijn bepaalde zones zoals je rug die dat wel nodig hebben. Het is ook van belang dat er goede ventilatie is want dan kan het lichaamsvocht voldoende afgeven aan de lucht. 

Lattenbodem
Bij bedden met lattenbodems geldt: Hoe meer latten, hoe comfortabeler het bed wordt. Het is een stevige matrasdrager en daarnaast ventileert het ook ontzettend goed. De enige nadelen van een lattenbodem zijn onder andere het feit dat de bodem kan piepen bij het veren en het niet geschikt is voor een matras met pocketvering. Een lattenbodem kan het daarentegen wel lang volhouden. Gemiddeld gaat een lattenbodem 15 tot 20 jaar mee.

Spiraalbodem
Een spiraalbodem bestaat uit gevlochten draden in een raamwerk. Het ventileert goed net zoals een lattenbodem en het is over het algemeen niet duur in vergelijking met andere beddenbodems. De vering is daarentegen wel een stuk minder zoals bij een lattenbodem of schotelbodem. Een spiraalbodem gaat gebruikelijk 15 tot 20 jaar lang mee voor een bed.

Schotelbodem
De schotelbodem lijkt erg op die van een lattenbodem, maar heeft dan een nog betere luchtventilatie en vering. Bij schotels is het namelijk zo dat de hele oppervlakte kan meeveren en niet alleen het midden zoals bij de lattenbodems. Een schotelbodem is geschikt voor elk soort matras.  Gemiddeld gaat een schotelbodem zo’n 15 jaar lang mee, dus het is ietsje korter als de eerder genoemde beddenbodems.

Boxspring
Als laatste op de lijst hebben we de bekende boxspring. Een boxspring is letterlijk vertaald een pak met veren, maar het is op een interessante manier samengesteld.*link naar artikel*. Het is ontzettend flexibel aangezien het zelf samen te stellen is en het geeft een luxe uitstraling.   Gemiddeld gaat een boxspring 20 tot 25 jaar lang mee.

Welke bedmaten?
Naast de bodem is het ook van belang dat je genoeg ruimte hebt tijdens het slapen. Of je nou samen slaapt of alleen je wil nog wel kunnen draaien in je bed. Heb je behoefte aan iets meer ruimte tijdens het slapen maar twijfel je nog aan de grootte? We hebben alle lengtematen hieronder voor je op een rijtje gezet

Breedtematen voor een bed
1 persoonMatenOmschrijving
90 cm Standaard bed voor 1 persoon
120 cmGroot bed voor 1 persoon, kleine twijfelaar
140 cmEen echte twijfelaar
2 personen160 cmStandaard bed voor 2 personen
180 cmPopulair bed voor 2 personen
200 cmGroot bed voor 2 personen
Lengtematen voor een bed
200 cm lang bedStandaardmaat voor een bed
210-220 cm lang bedVoor mensen die langer zijn dan 185cm. Voor mensen langer dan 195cm wordt een bed van 220cm aantrekkelijk.

Verstelbare bodems
Een verstelbaar bed is natuurlijk wat duurder dan een niet verstelbare bodem. Tegenwoordig kan je zowel aan hoofd- als voeteneind het bed verstellen. Het kan veel uitmaken voor het ligcomfort. Mocht je bijvoorbeeld ook graag tv kijken vanuit je bed dan is dit een zeer aantrekkelijke optie. Bij verstelbare bedden kun je denken aan een gewoon eenpersoonsbed en een boxspring. Bij een eenpersoonsbed is de prijs wisselend tussen 300 euro tot 1000 euro en bij de boxspring zit deze gemiddeld ook rond de 1000 euro. Aangezien het een flinke investering is, raden wij het aan om het wel te testen voordat je besluit het te kopen.

Waar bestaat een matras uit?
Een matras bestaat uit een kern met daaromheen een tijk waar soms een rits bij zit. Dit kan vervolgens gewassen worden op 60 graden huisstofmijt het in ieder geval niet zal overleven. Naast dingen als hardheid van een matras is het ook van belang om ventilatie, warmte-isolatie, duurzaamheid en natuurlijk het comfort ook mee te laten spelen in de overweging. Nu zijn er verschillende soorten matrassen die elk hun voor- en nadelen hebben.

Verschillende soorten matrassen
Je kunt kiezen uit koudschuim-, latex-, binnenvering- en traagschuimmatrassen. Een koudschuim matras ventileert goed, is veerkrachtig en biedt ondersteuning. Deze soort is geschikt voor alle beddenbodems, het enige nadeel is dat koudschuim over het algemeen wat duurder is dan de rest.

Latexmatrassen isoleren goed maar het ventileren laat te wensen over. Met binnenveringmatrassen zijn de veringen van staal. De soepelheid en veerkacht wordt bepaald door het aantal veren per m2, de dikte, het aantal slagen en de vorm. Het is over het algemeen zeer comfortabel, goede vocht- en luchtventilatie maar het is wat minder warm. Dit matras is met alle beddenbodems te combineren. Een traagschuim matras wordt gevormd zoals je licht zodat er heel weinig druktepunten ontstaan. Heel comfortabel en geen knelpunten.  Het is dus ook geen wonder dat deze matrassen worden gebruikt voor astronauten in de ruimte.

Top van het matras
Een topmatras is een extra laagje van 5 tot 10 cm dik dat bovenop het matras komt te liggen. Soms zit deze top al bij het matras inbegrepen, maar ze worden ook los verkocht. Volgens de consumentenbond zijn er drie dingen waar je op moet letten bij het kopen van topmatras in een set (topmatras + normaal matras): het is vaak duurder in een set en bij vervanging van de topper is deze vaak niet meer beschikbaar. De topper slijt natuurlijk wat sneller.

Onderstaande visual geeft een duidelijk beeld wat de voor- en nadelen zijn van een topmatras.

Afbeelding met tekst

Automatisch gegenereerde beschrijving

Hopelijk heb je nu een beter beeld wat voor bed en welk matras precies bij jou zou passen. Bij Zzzlaapkamer.nl hebben wij allerlei bedden maar ook matrassen in onze webwinkel. Deze hebben wij zorgvuldig gesorteerd op prijs en kwaliteit. Wanneer je een product nader wil bekijken wordt je geleid naar de aanbieder. Wij verkopen zelf namelijk geen bedden of matrassen, maar geven je een uitgebreid beeld van het aanbod. Wil je ook een kijkje nemen wat voor interessante bedden en matrassen wij hebben liggen voor jou? Zzzlaap lekker!

Bronnen:
https://www.matras.info/matras-artikelen/een-nieuw-bed-en-matras-kopen-wat-u-moet-weten/
https://www.nrc.nl/nieuws/2013/08/17/we-slapen-ongeveer-een-derde-van-ons-leven-waarom-eigenlijk-a1432346
https://www.matras.info/bedbodems/schotelbodem/
https://sleeplife.be/nl/blog/hoe-zie-je-dat-je-bed-lattenbodem-matras-aan-vervanging-toe
https://www.consumentenbond.nl/matras/topmatras
https://www.droombedden.com/blog/hoe-groot-moet-je-bed-zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *