Het verschil tussen een hard en een zacht matras

Matras

Ben je toe aan een nieuw matras? Weet je niet of een zacht of hard matras beter bij jou past? Geen zorgen, dan ben je hier op de juiste plaats. Hier op www.zzzlaapkamer.nl leggen we je graag het verschil uit. Als mensen brengen we een derde van ons leven slapend door. Dat doen we graag met een matras dat geweldig ligt zodat dat je goed uitgerust voor de dag kan komen. Hieronder hebben we de voor- en nadelen van harde en zachte matrassen op een rijtje gezet.

Welk matras je moet kiezen is persoonlijk en afhankelijk van veel factoren

Allereerst is het niet zo dat één van beide matrassen beter zou liggen. Het is persoonlijk aangezien gewicht, lengte, lichaamsbouw en hoe je graag slaapt (op je rug, zij of buik) allemaal een rol spelen in jouw beste keus. Geen van beide matrassoorten is per definitie beter. Wees er ook van bewust dat er naast de hardheid ook verschillen zijn in soorten matrassen. Zo heb je een matras met pocketvering die bestaat uit stalen veren & schuimrubber wat zeer populair is en een koudschuim matras met polyurethaan en schuim wat meestal iets duurder is maar lekker warm. Daarnaast kun je ook kiezen uit latrexmatrassen die druktepunten uitstekend kunnen opvangen omdat het zeer flexibel en vormvast is. 

Waar bestaat een matras uit?

Een matras bestaat uit een kern met daaromheen een tijk waar soms een rits bij zit.  De tijk kan vervolgens gewassen worden op 60 graden huisstofmijt het in ieder geval niet zal overleven. Kijk wel uit of het daadwerkelijk gewassen kan worden of naar de stomerij gebracht moet worden. Deze informatie kun je vinden op het wasvoorschrift. Naast dingen als hardheid van een matras is het ook van belang om ventilatie, warmte-isolatie, duurzaamheid en natuurlijk het comfort ook mee te laten spelen in de overweging.

Wanneer kies je voor een hard matras?

Bij een hard matras denken mensen vaak dat het beter zou zijn voor je rug. Dit is niet meer het geval tegenwoordig! Vroeger was het namelijk wel zo, maar dat kwam doordat een bed in die tijd gebouwd was met spiraalbodems aan het hoofd- en voeteneind. Wanneer de spiraaltjes ingedrukt werden kreeg het bed langzamerhand steeds meer de vorm van een hangmat. Tegenwoordig is dat wel anders want uit onderzoek blijkt dat dit nu niet het geval is. In je onderrug kunnen bepaalde klachten zelfs erger worden omdat een hard matras dit niet voldoende ondersteunt. Er komt spanning op je rug te staan wat eventueel kan leiden tot rugklachten. Een drukverlagend matras zou dan een betere optie zijn.  Maar een hard matras heeft zeker ook pluspunten. Voor mensen die meer dan 80 kilo wegen is dit een prima keuze omdat je dit meer stevigheid biedt. Ook voor wanneer je op je buik ligt is een hard matras toch al iets beter voor je. Je zakt dan toch wat minder weg in het matras en legt daardoor minder spanning op je rug.

Wanneer kies je voor een zacht matras

Ook een zacht matras is natuurlijk niet perfect. Deze optie zou interessant zijn wanneer je sneller geneigd bent om op je buik te liggen. Ook wanneer je al wat bredere schouders hebt is het waarschijnlijk beter voor je om een matras te hebben met wat zachtere zones. Wanneer je niet meer dan 80 kilo weegt is een zacht matras een betere optie want je spreid je gewicht beter over het oppervlak.  Voor mensen die op hun rug of zij slapen is een zacht matras de betere optie omdat het je gewicht beter verdeeld. Daarbovenop is het voor mensen die het snel koud krijgen ook een beter idee om een zachter matras te kopen. Je zakt iets meer weg in het matras en dat maakt het al gauw wat warmer.

Een optimaal matras is niet te hard en niet te zacht in een natuurlijke S-vorm. Dit houdt in dat er ondersteuning is bij het stuitje, schouders, nek en in de rug. Hoe dat precies tot stand komt uit ligt dus echt aan jouw persoonlijke kenmerken en natuurlijk hoe je graag ligt. Hopelijk heb je nu een beter beeld wat voor matras precies bij jou past. Bij Zzzlaapkamer.nl verwijzen wij door naar allerlei zachte en harde matrassen. Deze hebben wij zorgvuldig gesorteerd op prijs en kwaliteit. Wil je ook een kijkje nemen of er eentje voor jou bij zit? Zzzlaap lekker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *