Wat is een boxspring?

Wat is een boxspring

Boxspring voorbeeld

Boxsprings zijn bedden met een royale, luxe maar ook ruime uitstraling waardoor ze erg gewild zijn in de slaapkamer en hotelkamer. Boxsprings zijn een populaire keuze voor in de slaapkamer de afgelopen jaren. Aangezien wij gemiddeld tot wel 27 jaar doorbrengen in onze slaapkamer dan is de keuze van een goed bed wel erg belangrijk en daarom leggen wij je nu alles uit over de boxspring.

Waar bestaat uit een boxspring uit?

Een boxspring is ook wel letterlijk vertaald als een pak met veren. Het bestaat uit een onderstel op pootjes, een matras (vaak met pocketvering of bonell binnenvering), een topmatras tussen de 8 en 10 cm dik en vaak worden er hoofd- en voetenborden toegevoegd. De kwaliteit van het matras is het meest belangrijk voor het bed omdat dit bepaalt hoe lekker je slaapt en hoe goed je de volgende dag weer opstaat. De lengtematen van de boxsprings variëren van 140x200cm tot 200x200cm en de prijzen tussen ongeveer €300 tot meer dan €4300. 

Wat voor soorten boxsprings zijn er?

Bij een boxspring zijn er 3 verschillende soorten: de vlakke boxspring, de elektrische boxspring en de Scandinavische boxspring. De vlakke variant is zoals de naam zegt niet verstelbaar. Omdat hij vlak is het minder gemakkelijk om nog een boek te lezen of tv te kijken in bed. De elektrische boxspring is wel verstelbaar in de hoogte en daardoor kun je makkelijker nog net even op je gemak wat televisie kijken vlak voor het slapengaan. De Scandinavische boxspring is niet zo verschillend van de vlakke, maar heeft nog extra lagen aan de boxspring wat zorgt voor een goede bescherming. Daarnaast is het gemaakt van natuurlijke materialen zoals wol maar ook zelfs van kashmir.  

De voordelen van het kopen van een boxspring

Allemaal redenen waarom je een boxspring zou willen kopen:

 • Er zit veel variatie in de manier hoe het bed vormgegeven kan worden. Voor iedere smaak zijn er verschillende opties in bijvoorbeeld de stof, de vorm van het hoofd- en voetenbord en natuurlijk ook de kleur.
 • Ze kunnen tegen een stootje als een kind het bed gebruikt als trampoline.
 • Ze maken veel minder geluid dan andere beddensoorten.
 • Ze zijn over het algemeen wat hoger ingesteld wat doorgaans als fijn en comfortabel wordt ervaren.
 • Omdat er geen lattenbodem onder zit, is het matras heel erg vlak.
 • Dankzij de behuizing en de vering kan het goed luchten
 • Het is vrij simpel op te maken wanneer je een topmatras hebt aangezien dat wat lichter is dan het matras. In één handomdraai heb je er zo een schoon laken omheen.
 • Bij gebruik van een topmatras gaat het matras wat langer mee omdat het er goed blijft uitzien en schoner blijft.

Aandachtspunten bij van een boxspring

Voordat je een boxspring koopt is het handig om de aandachtspunten te kennen:

 • Een boxspring is lastig stofvrij te houden! Er zijn vele open ruimtes waar stof zich makkelijk kan verzamelen en zich langzaamt ophoopt.
 • Ze vragen over het algemeen om wat meer onderhoud. Denk bijvoorbeeld aan het luchten van het matras door even het dekbed terug te slaan en het raam open te zetten of om het matras iedere twee weken even om te draaien.
 • Er zijn grote verschillen in prijs bij boxsprings. Dat heeft te maken met het veersysteem, de kwaliteit van de bekleding en natuurlijk het ligcomfort.
 • In een kleine slaapkamer kan een boxspring er nogal massief uitzien, doordat het een hoger bed is dan andere bedden..
 • Wanneer het matras vervangen zou moeten worden dan zou het een lastige opgave kunnen zijn om dezelfde stof weer te krijgen.
 • Sommige mensen vinden het verende effect niet prettig wat komt van de boxspring. Dit is afhankelijk van welke bodem eronder zit. Denk dus aan pocketvering of toch iets anders. Je kunt eventueel vragen aan de beddenleverancier of er mogelijkheden zijn met proefslapen. De meest aanbieders van boxsprings hebben daarin uitgebreide mogelijkheden bij twijfel.